Thursday, December 22, 2011

10 Fakta Menarik Kim Jong-Il

betapa sedihnya rakyat Korea Utara atas pemergian presiden mereka. Pastinya seluruh rakyat Korea Utara menangis. Apa yang jelas, Kim Jong-Il memang sudah tiada akibat kegagalan jantung Sabtu 19 Desember lalu. Pemimpin Korea Utara yang berusia 69 tahun itu memang terkenal memiliki gaya dan kebiasaan yang eksentrik.
Seperti yang dilaporkan ABC News, Selasa (20/12/2011), beberapa fakta yang dianggap gila, antaranya adalah:

Kim si peminat filem

Korea Utara dikenal sebagai salah satu negara termiskin di dunia. Rakyatnya jarang mendapatkan hiburan yang selayaknya. Tetapi hal tersebut tidak berlaku bagi Kim Jong-Il.

Dirinya diketahui sebagai kipas-susah-mati filem hollywood dan memiliki 10 ribu hingga 20 ribu keping DVD (DVD? r u serious?)yang sebahagian besar di antaranya merupakan film Hollywood. Salah satu film kesukaannya adalah film horror "Friday the 13th" dan film aksi "Rambo". Elizabeth Taylor adalah aktress favourite Kim.

Kim si penculik
Pada 1978 pengarah film Korea Selatan, Shin Sang-Ok dikabarkan diculik ketika menyelidiki kehilangan isteri, Choe Eun-Hui. Choe yang juga seorang aktress, dikabarkan hilang di Hong Kong. Menurut BBC, agen rahsia Korea Utara membawa Shin ke Pyongyang untuk ditahan selama empat tahun sebelum akhirnya disandingkan kembali dengan istrinya Choe.

Kim dikabarkan mengarahkan penculikan tersebut untuk memaksa pengarah dan aktress itu untuk memajukan filem di Korea Utara. Selama ditahan di Korea Utara, keduanya menghasilkan dua film dan Kim disebut sebagai produser eksekutif dari filem-filem itu.

Pasangan itu pun akhirnya berjaya melarikan diri ke Wina, Austria. Shin mengatakan, bahwa Kim selalu menginginkan dirinya membuat karya yang jujur.

Kim takut terbang
Meski dilaporkan jarang meninggalkan negaranya, Kim dilaporkan memiliki rasa takut terbang. Dia lebih memilih melakukan perjalanan menggunakan kereta pribadinya yang anti peluru, ketika melakukan perjalanan kenegaraan ke Rusia dan China. Ironinya, Kim dilaporkan meninggal di dalam keretanya.

Kim suka minum


Sebagai pemimpin, Kim Jong-Il dikenal dengan gaya hidupnya yang mewah. Dia diketahui sebagai kipas-susah-mati minuman anggur dan cognac Hennessey.

Dia memiliki ribuan botol anggur merah Bordeaux dan Burgundy yang diterbangkan dari Paris, Perancis. Dia juga dikenali sebagai pelanggan Hennessey dan menghabiskan lebih dari USD800K setiap tahunnya.

Kim atlet golf
Sebagai peminat golf, Kim dilaporkan pernah bermain golf di sebuah klub pada 1994 lalu dan berjaya bermain 38 di bawah par berdasarkan aturan 18 lubang di padang golf. Kalau ini adalah sesuatu yang betul terjadi, maka Kim dianggap sebagai pemain golf terbaik.

Kim seorang seniman
Menurut biografinya, Kim dikabarkan menulis enam komposisi musik bagi opera dan dua tahun. Dia sangat menikmati pertunjukan muzik. Pada 2009, pejabat Berita KCNA melaporkan Kim menjadi pengarah pertunjukan balet. Dia melakukan hal itu supaya rakyat Korea Utara memahami budaya barat.

Kim penakluk wanita
Mestipun tidak ada dokumen rasmi mengenai perkahwinannya, Kim dipercayai hanya berkahwin sekali sahaja. Dirinya dikabarkan menikah dengan Kim Young-Sook, anak seorang pegawai tinggi tentera Korea Utara.

Akan tetapi dipercayai, Kim mempunyai tiga perempuan simpanan, iaitu seorang aktress filem Song Hye-rim, Ko Young-He yang dikenal sebagai penari kelahiran Jepun yang juga ibu dari Kim Jong-Chul dan Kim Jong-Un. Simpanan terakhirnya adalah setiausaha pribadi Kim selama bertahun-tahun, Kim-Ok.

Tema lagu yang mewakili Kim
Kim Jong-Il selalu memiliki lagu yang bertemakan dirinya. Kerap kali lagu itu menyertakan syair mengenai dirinya dan sering dimainkan di Kota Pyongyang melalui speaker.

Kim terkenal di Hollywood
Terkenal sebab suka menonton filem, Kim pun masuk kaca tv pada 2000 lalu. Ketika itu, Korea Utara dianggap sebagai proksi kejahatan bersama Iraq dan Iran oleh bekas Presiden Amerika Syarikat (AS) George Bush.

Dia menjadi semakin terkenal ketika program televisi "South Park" memasukkan tokoh Kim dalam salah satu episodnya. Mestipun terkenal dengan ketegasannya, dalam program ini justeru memperlihatkan sisi lembut Kim yang menyanyikan lagu "I'm So Ronery".

Berikut pula kronologi hidup presiden korea Utara ini;

Artikel Menarik Di Sini: