Tuesday, April 19, 2011

Gambar 80-GIGAPIKSEL yang Mengagumkan!

Jeffrey Martin seorang photografer professional mengambil gambar selama tiga hari dari puncak bangunan Centre Point, London yang mempunyai ketinggian 36 tingkat . Gambar itu memerlukan masa yang lama untuk ditangkap kerana pada ia terdiri daripada 7886 gambar resolusi tinggi, yang telah digabungkan secara digital bersama-sama.


Rekod dunia sebelum ini adalah termasuk gambar bandaraya Paris (26-Gigapiksel), bandar Budapest (70-Gigapiksel), Bandar Dresden (26-Gigapiksel). Rekod Jeffrey Martin sendiri sebelum ini adalah gambar Prague beliau iaitu sebanyak 18-Gigapiksel iaitu pada tahun 2009.

Bagaimanapun, gambar London Jeffrey Martin ini memecahkan rekod dunia dengan 80-Gigapiksel. Menakjubkan! Sehinggakan kita dapat melihat jam sejauh bangunan Big Ben. fuhhh...layan....

ataupun melihat pekerja yang tengah buzy bekerjamahupun mengendap dua orang tua tengah layan kopi


lagi gambar....


Wak!: fuhhhhh amacam? Bagi tidak menghampakan semua, Wak! sedia link untuk melihat sendiri gambar sebenar - gambar 80 Gigapiksel tersebut disini :: London 80-Gp

Klik Untuk Info seterusnya..

Terbaru - Bangkai makhluk asing ditemui di Rusia (video)

Satu klip video yang bocor di Internet menunjukkan satu bangkai mahkluk asing ditemui di wilayah Siberia, Rusia, lapor laman Allnewsweb.com kelmarin.
Bangkai berkenaan ditemui di kawasan bersalji selepas satu objek besar dipercayai objek terbang tidak dikenali (UFO) bercahaya merah jambu dan biru menjunam ke Bumi sebelum terhempas di wilayah Irkutsk lebih sebulan lalu.
Kejadian itu disaksikan ratusan penduduk setempat manakala satu pasukan terdiri daripada beberapa ejen perkhidmatan rahsia dan pegawai Kementerian Sains Rusia tiba di lokasi kejadian beberapa jam kemudian.
Insiden yang jarang berlaku itu turut mendapat liputan meluas di Rusia termasuk agensi berita rasmi Interfax tetapi ia dipinggirkan oleh media Barat, dipercayai bagi menyembunyikannya daripada pengetahuan umum.
Klip video tersebut yang menunjukkan bangkai makhluk asing yang ditemui di wilayah Republik Buryatia, Siberia, tidak jauh tempat UFO itu terhempas di wilayah Irkutsk kini boleh ditonton di laman YouTube.
Makhluk asing itu terselamat dalam nahas udara itu ia tetapi mati tidak lama kemudian ekoran iklim sejuk Rusia yang ekstrem. sumber - Kosmo!
Ne video yang dimaksudkan

Wak!: Tengah bz. Masih dalam minggu Exam. Wish me luck!

Klik Untuk Info seterusnya..

Friday, April 15, 2011

Satu Pendedahan Esklusif!: Tempat yang Dirahsiakan Google Earth

Sebenarnya banyak tempat di dunia ini tidak boleh untuk dilihat melalui Google Earth ataupun Google Maps. Hal ini ada kaitan dengan berbagai alasan, samaada untuk tujuan keselamatan, privasi ataupun politik. Berikut antara tempat yang tidak dapat dilihat dengan menggunakan kemudahan Google tersebut. Layan...


White House - Gambar digital dari White House yang lain telah dipadam, hal ini dilakukan untuk menyembunyikan kemudahan keselamatan udara dan aset keselamatan lain yang digunakan untuk menjaga tempat ini.

Soesterberg Air Base. Belanda - Ini merupakan kem dari angkatan udara Belanda, yang juga pernah digunakan sebagai kem jet tempur F-15 angkatan udara Amerika ketika Perang Dingin. Tidak banyak maklumat diketahui mengenai kem ini.

Reims Air Base, Perancis - Tempat ini satu-satunya bangunan di kawasan Reims Air Base yang dikaburkan.

Nato C3 Agency, Brussel, Belgia - C3 Agency merupakan tulang belakang NATO dalam hal-hal ilmiah dan yang berkaitan dengan C4ISR (Consultation, Command, Control, Communications, Intelligence, Surveillance, and Reconnaissance).

Huis Ten Bosch Palace, The Hague - Tempat ini merupakan satu dari empat kediaman utama keluarga kerajaan Belanda, yang berlokasi di The Hague, Belanda. Ratu Beatrix tinggal di tempat ini sejak tahun 1981.

Iran - Tahun 2007 lalu, seorang pengusaha Iran mencuba untuk memuat turun Google Earth, tetapi mesej terpapar: “Terima kasih atas perhatian Anda, tetapi produk yang Anda cuba muat turun tidak tersedia bagi negara Anda”. Hal ini lebih merupakan kepada motif politik.

The Boring’s Family Home, Franklin Park Pensylvania - Aaron dan Christine Boring mendakwa bahwa Google Maps dengan ciri-ciri Street View telah melanggar privasi mereka. Keluarga Boring mengatakan gambar dari rumah mereka mesti dihilangkan dan sepanjang jalan rumah mereka diberikan label “Private Road”.


Wak!: Berikut pula pusat lokasi Wakluu! menjalankan aktiviti blogging melalui Google Map, hehehe:


Tapi apa yang menghairankan Wak!, terdapat sedikit percanggahan. Setelah Wak! zoom-in kan, baru perasan sesuatu. Check this out:

Penjelasan Wak! : Kawasan yang bertanda A (Bangunan Fakulti Sains Sosial dan Kemasyarakatan)  tu, adalah kawasan yang di bagitau oleh Google Map bahawa Wak berada pada kedudukan tersebut, sedangkan, setelah diteliti, sebenarnya Wak berada di kawasan yang bertandapada ketika Google Map ni dibuka. Terdapat ralat sebanyak 300 meter dari tempat sebenar.

Kesimpulan: Nampak benor nipu nye...kite bako kite bako!!

Klik Untuk Info seterusnya..

Thursday, April 14, 2011

3 Hacker Terkemuka Dunia!

Dunia hacker sudah dikenali sejak adanya komputer, dan mereka mulai lebih merajalela sejak adanya internet. Pengetahuan mereka dalam bidang ini tidak dapat dinafikan lagi. Berikut merupakan antara 3 orang penggodam yang paling terkenal didunia. Layan...

. Kevin Mitnick (lahir 6 Ogos 1963) - Kevin dikenali kerana aksi hackernya yang cukup menghebohkan Amerika, dan merupakan "the most wanted computer criminal in United States history". Kisah hidupnya sempat di-filmkan sebanyak 2 kali di Hollywood, dengan tajuk
 'Takedown' dan 'Freedom Downtime'.
Kevin memulakan aksi hackernya pertama kali terhadap sistem pengangkutan di Los Angeles. Setelah berhasil menggodam sistem 'punchcard', dia boleh memakai bas kemana saja dengan percuma. Aksi berikutnya Kevin adalah menggodam sistem telepon, dimana dia boleh menggunakan perkhidmatan telepon jarak jauh dengan percuma. Segalanya percuma!
Setelah mengenal komputer, Kevin sempat melakukan hacking pada:
- DEC (Digital Equipment Corporation) system
- IBM Mini Komputer di 'Computer Learning Center Los Angeles'
- Hacking sistem Motorola, NEC, Nokia, Sun Microsystems dan Fujitsu Siemens
- Mengganggu sistem FBI
Kevin akhirnya ditangkap dan menjalani hukuman penjara selama 5 tahun. Dirinya baru dibebaskan pada tahun 2000. Setelah bebas, dia dilarang sama sekali daripada memakai peralatan telekomunikasi dan telepon hingga tahun 2003. Setelah Kevin menuntut haknya di mahkamah, akhirnya dirinya diperbolehkan menggunakan alat komunikasi dan komputer. Ketika ini Kevin bekerja sebagai seorang konsultan sekuriti komputer. Pehhhhh!
 Adrian Lamo (lahir 1981) - Adrian adalah seorang jurnalis dan seorang hacker. Dia terkenal terutama dalam hacking rangkaian jaringan komputer yang mempunyai 
tinggi sekuriti yang tinggi.
Dirinya mulai dikenal orang setelah berhasil menggodam sistem komputer 'The New York Times' pada tahun 2002 dan 'Microsoft'. Dia juga diketahui dapat mengenalpasti kekurangan dalam keamanan jaringan komputer dari pusat kegiatan hackernya yang termasuk dalam senarai 'Fortune 500 companies' dan kemudian memberitahu mereka kelemahan dan kekurangan yang dia ditemui.
Kes ini sempat diteliti oleh FBI selama 15 bulan, setelah New York Times melaporkan adanya sistem mereka yang dicerobohi. Akhirnya pada tahun 2003 bahawa penyebabnya adalah Adrian. Adrian sempat bersembunyi beberapa hari, dan akhirnya menyerahkan diri ke FBI pada tahun 2004.
Adrian akhirnya menjalani hukuman 'tahanan rumah' oleh orang tuanya, dan 2 tahun masa percubaan dengan denda sebanyak $65,000. Adrian juga diyakini berusaha menggodam sistem komputer Yahoo!, Sun Microsystem, Bank of America, dan CitiGroup, dengan memanfaatkan kekurangan dan kelemahan  sekuriti yang ada.

Jonathan James (lahir 12 Desember 1983) - James adalah orang Amerika Syarikat termuda yang dijatuhi hukuman atas kesalahan dalam dunia cyber. Ketika baru umur 16 tahun dia dimasukkan ke penjara karena  menceroboh laman web bahagian pertahanan Amerika.
Dia mengaku melakukan hacking adalah sebuah percubaan dan melakukan untuk suka-suka. NASA juga tidak ketinggalan dalam terkena daripada kehebatan James, James berjaya mencuri (download) software NASA yang dianggarkan bernilai $1.7 juta dollar AS pada tahun 1999. NASA terpaksa untuk mematikan server dan sistemnya akibat dari perbuatan si James selama tiga minggu. Dan setelah itu NASA terpaksa mengeluarkan bajet sekitar $41,000 untuk membetulkan sistem mereka yang diceroboh. 6 bulan setelah James menggodam NASA, dia ditangkap di rumahnya oleh polis tempatan pada jam 6 pagi. Dia menjalani hukuman penjara 6 bulan karena masih di bawah umur, 
dan hukuman 'tahanan rumah' hingga umurnya mencapai 21 tahun.
James dilarang daripada berinterkasi dengan komputer selama itu. Akhirnya, James meninggal dunia pada 18 Mei 2008, tidak ada maklumat tentang penyebab kematiannya.

Wak!: Pehhhhh mereka-mereka ne memang power. Tapi ada lagi seorang yang sepatutnya dimasukkan dalam senarai ne, beliau adalah: Julian Assange.
Klik Untuk Info seterusnya..

5 Manusia yang Paling Dibenci Dalam Sejarah!

Berikut merupakan antara manusia yang paling dibenci sepanjang. Kebanyakan sebab mereka ini dibenci adalah kaitan dengan jenayah perang. Layan...


Saloth Sar a.k.a Pol Pot dan Khmer Merah parti politiknya yang memerintah Kemboja selama empat tahun (1975-1979), tetapi orang-orang Kemboja tidak memiliki kenangan yang baik dari pemerintahannya, mereka mengingati Pol Pot sebagai penguasa yang sadis dan kejam. selama pemerintahannya sekitar 2 juta rakyat Kamboja mati dalam kelaparan, penafian politik, kerja paksa dll. Kekuasaan Pol pot berakhir setelah campur tangan oleh negara jiran, Vietnam pada tahun 1979, pembunuhan massal selama pemerintahan Pol pot itu yang biasanya disebut sebagai Genosida Kamboja.

Adolf Hitler (20 April 1889) adalah diktator Jerman yang terkenal, dianggap bertanggung jawab terhadap Holocaust; Adolf Hitler memerintah Jerman 1934-1945 sebagai penguasa mutlak. Adolf Hitler menjadi presiden Nasional Parti Pekerja Sosialis Jerman pada tahun 1932. Antara 1939 dan 1945, kekuasaan Hitler telah mengorbankan lebih dari 14 juta orang, termasuk enam juta orang Yahudi, orang-orang tewas di kem-kem penyiksaan, ghetto dan eksekusi massal, selain cara yang disebutkan di atas, banyak orang mati kelaparan dan penyakit; Kekuasaan Hitler berakhir tepat setelah perang Jerman melawan Rusia pada Jun 1941, ketika pasukannya kalah perang dari Rusia; Hitler meninggal pada 30 April, 1945 setelah melakukan bunuh diri.


George W Bush (lahir 6 Julai 1946) dilantik menjadi presiden Amerika Syarikat 2001-2008, George Bush adalah salah satu presiden Amerika paling kontroversi dan dibenci, ia terpilih sebagai Presiden dalam pilihanraya yang sangat kontroversi pada tahun 2001 dan dia juga bertanggungjawab memulai perang terhadap pengganas yang terkenal pada tahun 2001.

Menurut para ilmuan, dunia dan khususnya dunia Islam membenci Bush, kerana campur tangan terhadap negara-negara asing. Dunia sedang menghadapi kekacauan dan kehancuran; Menurut survei, rakyat Amerika juga tidak begitu senang dengan dia, hal ini karena pengeluaran tentera yang banyak dan pembaziran dana dalam perang melawan pengganas, sampai ketika ini Amerika Syarikat telah menghabiskan $ 704 000 000 000 hanya di Iraq, selain itu, lebih dari 5000 tentera dan ribuan rakyat awam mati dalam perang yang tidak popular.

Ariel Sharon (lahir 1928) memegang jawatan sebagai Perdana Menteri ke-11 Israel dari bulan Mac 2001 hingga April 2006, ia juga dilantik sebagai Jeneral di Angkatan Darat Israel dari tahun 1940-an sampai awal 1970-an, dia menyertai dalam Perang Kemerdekaan 1948, 1956 Suez War, Perang 6 Hari tahun 1967, dan Perang Yom Kippur-1973. Setelah pencen dari tentara, Sharon bergabung dengan Parti Likud sayap kanan, dia sangat menyokong pembangunan daerah Israel agar dibenarkan di tebing Barat dan Jalur Gaza pada tahun 1970, 1980 dan 1990-an.

Pada tahun 1983, sebuah surhanjaya dibentuk oleh Pemerintah Israel untuk menyelidiki insiden berkait dengan perang Lebanon 1982, yang akhirnya bahawa Ariel Sharon secara tidak langsung bertanggung jawab atas pembunuhan rakyat awam di Sabra dan Shatila, ketika ia menteri pertahanan Israel.

Pada tahun 1924, setelah kematian Lenin, Joseph Stalin menjadi pemimpin Soviet Union, dianggarkan lebih dari 60 juta orang meninggal di bawah pemerintahan diktator ini, ia juga dianggap bertanggung jawab atas kelaparan Soviet 1932-1933.

Menurut catatan rasmi Rusia, Stalin mengupah sekitar 800 000 orang untuk kejahatan politik dan jenayah.

Selama tahun 1932-1933, akibat projek pertanian Stalin gagal, Rusia dan terutama Ukrain menghadapi salah satu kelaparan terburuk dalam sejarah Soviet, diyakini bahwa 6 hingga 8 juta orang meninggal dalam bencana kelaparan ini, di Ukrain kelaparan ini dikenali sebagai Holodomor.

Wak!: Teringat pula satu kata-kata dalam buku teks Sejarah tingkatan 5, "Sesiapa yang melupakan sejarah, pasti akan mengulanginya". Belajarlah dari sejarah.

Klik Untuk Info seterusnya..

Tuesday, April 12, 2011

Tabiat Suka Makan Kusyen Sofa. Satu Penyakit Pelik

Seorang ibu kepada lima orang anak, Adele Edwards didapati mengalami sejenis gangguan pelik yang dikenali sebagai Pica kerana dia gemar memakan kusyen sofa.

Pica merupakan gangguan yang sering dialami oleh kanak-kanak dan ibu mengandung yang kekurangan nutrien tertentu. Ia boleh menyebabkan mereka suka memakan benda-benda seperti kapur tulis, duit syiling, bateri dan tanah.
Dia yang berasal dari Bradenton, Florida Amerika Syarikat (AS) dikatakan telah memakan kusyen selama 21 tahun. Adele dilihat cuba mendapatkan bantuan selepas masalahnya itu sudah tidak dapat dikawal.
"Sejak beberapa tahun lalu, saya sudah makan tujuh sofa. Saya membuka zip alas kusyen dan memakannya. Apabila sudah makan, saya sukar untuk berhenti. Kini, doktor memberitahu jika saya meneruskannya, ketagihan ini akan membunuh saya," katanya.
Adele mengakui tabiat peliknya itu berlaku kerana tertekan sewaktu ibu bapanya mahu bercerai ketika dia baru berusia 10 tahun. Kini, dia memakan kusyen sebanyak 15 kali sehari. Adele terpaksa mendapatkan rawatan terapi dan hipnosis demi menghilangkan ketagihan luar biasa itu. 

Antara istilah saintifik disorder Pica yang lain adalah seperti berikut:


Klik Untuk Info seterusnya..

Sunday, April 10, 2011

Qeswachaka, Jambatan Gantung Unik Diperbuat dari Rumput!

Qeswachaka, jembatan gantung yang terletak di bahagian selatan Canas di Cuzco, Peru.
Jambatan ini adalah hasil tenunan tangan dari rumput bernama “Qoya”.
Jambatan ini panjangnya 120 meter yang dibina dan dibaiki setiap tahun oleh masyarakat setempat. Layan...
Wak!: Sape2 di sini yg nak join wak!, kita buat jambatan macam ne, tapi lebih panjang dari Jambatan Pulau Pinang, sila angkat tangan macam saye...!

Klik Untuk Info seterusnya..

5 Gambar yang Pernah Menggemparkan Dunia

Berikut adalah lima foto tragedi-tragedi paling sadis yang terjadi diberbagai belahan dunia, dan paling menggemparkan dunia pada masa itu. Layan....


1.Biarawan Terbakar Thích Quảng Đức seorang Budha Vietnam yang membakar dirinya sampai mati di persimpangan jalan Saigon yang ramai pada 11 Jun 1963, sebagai protes terhadap penganiayaan terhadap penganut Budha di Vietnam.

2.Tentera Iraq - Gambar yang menunjukkan seorang tentara Iraq yang terbakar hangus di kabin depan trak yang hancur.

3.Penguburan Kanak-Kanak Salah satu korban dari bencana industri terburuk di dunia yang dikenal dengan tragedi gas Bhopal, terjadi di sebuah kilang pestisida Union Carbide di kota Bhopal, India pada 3 Desember 1984. Pabrik tersebut mengeluarkan gas dan racun yang memberikan impak ke atas lebih dari 500 000 orang.

4.Kanak-kanak SudanSeorang kanak-kanak Sudan diikuti oleh seekor burung pemakan bangkai di dekatnya. Sangat jelas bahwa anak itu hampir mati kelaparan, sementara burung pemangsa dengan sabar menunggu anak tersebut mati sehingga mendapat makanannya. Tak seorang pun tahu apa yang terjadi pada anak tersebut, yang merangkak ke arah sebuah kem makanan PBB. Fotografer Kevin Carter memenangi anugerah Pulitzer Prize untuk gambar yang mengejutkan ini, tetapi akhirnya ia bunuh diri tiga bulan setelah ia mengambil gambar tersebut. Mungkin ia tidak tahan dengan hinaan orang sekitarnya.

5.Korban TalibanGambar tragis seorang perempuan muda Afghanistan berusia 18 tahun, Aisha adalah korban kebiadaban Taliban, hidung dan telinganya dipotong oleh suaminya sendiri.

Wak!: Apa yang anda lihat di atas ini bukanlah gambar yang di-photoshop. Ia adalah gambar dari situasi, keadaan sebenar umat manusia hari ini. Maka, bersyukurlah atas nikmat aman negara kita.  
Klik Untuk Info seterusnya..

Thursday, April 7, 2011

Misteri ucapan Neil Armstrong

Maaf semua. Kali ne, Wak! tak post gambar. Tapi kali ne Wak! nak bercerita tentang satu kisah. Kisah benar. Kisah menarik. Cerita tentang Neil Armstrong. Semua tahu kan siapa Neil Armstrong ne, sok takyah la nak explen panjang-panjang. Ok. Begini kisahnya. Layan....


Pada 20 Julai 1969, Komander Apollo 11 Lunar Module, Neil Armstrong mencatat sejarah sebagai manusia pertama yang menjejakkan kaki di bulan. Kata-kata pertamanya setelah menjejakkan kaki ialah, "That's one small step for man, one giant leap for mankind". 


Ucapan keramat tersebut disiarkan kepada jutaan penonton TV secara langsung di seluruh bumi. Tetapi seketika sebelum dia kembali mendarat di bumi, dia membuat ucapan yang cukup misteri iaitu, "Good Luck Mr. Gorsky".

Pada ketika itu, orang-orang di NASA berpendapat ia hanya suatu sindiran halus kepada pesaing mereka iaitu angkasawan Soviet. Namun setelah disiasat, tidak ada nama Gorsky dalam rekrut angkasawan Amerika mahupun Soviet.

Bertahun-tahun selepas itu, ternyata masih ramai yang masih tertanya-tanya dan bingung memikirkan maksud sebenar ucapan Armstrong itu. Setiap kali diajukan soalan, Armstrong hanya tersenyum tanpa mahu mendedahkan apa yang dimaksudkannya itu.

Pada 5 Julai 1995 di Tampa Bay, Florida, dalam sebuah temubual, seorang wartawan kembali mengajukan pertanyaan yang sudah berusia 26 tahun itu kepada Armstrong. Kali ini barulah Armstrong mahu mendedahkan rahsia tersirat soalan itu. Katanya, disebabkan Mr. Gorsky telah meninggal dunia, maka beliau berasa tidak menjadi masalah jika dia menjawab pertanyaan itu.

Ceritanya bermula pada tahun 1938, iaitu ketika Armstrong masih kanak-kanak. Dia sedang bermain bola dengan jirannya di halaman rumah. Sedang asyik bermain, salah seorang rakannya menendang bola terlalu kuat sehingga bola itu mendarat di halaman sebuah rumah yang tidak jauh dari situ, dan berada betul-betul di bawah jendela bilik tidur. Tuan empunya rumah tersebut ialah Mr dan Mrs Gorsky.

Ketika Armstrong sedang merangkak mengambil bola, dia terdengar jeritan Mrs. Gorsky sedang marah kepada Mr. Gorsky. Dan jeritan itulah yang membuatkan Armstrong yang masih kecil pada masa itu tidak boleh melupakan kejadian itu seumur hidupnya.

Kata Mrs. Gorsky, "Sex! You want sex?! You'll get sex when the kid next door walks on the moon!!!"

Wak!: Kadang-kadang, apa yang kita anggap misteri yang perlu dirungkai hanyalah suatu benda yang terlalu remeh. Dan kadang-kadang benda yang kita anggap remeh itulah yang mendorong kita mencipta lagenda...

Klik Untuk Info seterusnya..

Tuesday, April 5, 2011

Kawal GMail Anda Hanya Dengan Gerakan Badan!


Setelah Teknologi Fearing-Motion-Sensing yang dibangunkan oleh Microsoft dan Opera Face Gestures, kini, Google pula datang dengan teknologi pengesan gerakan mereka sendiri yang membolehkan pengguna untuk mengawal Gmail menggunakan gerak tubuh.

“Gmail Motion BETA” teknologi ini bertujuan untuk memberikan alternatif bagi interaksi manusia-komputer. Google mengakui Gmail Motion ini sangat berguna dalam pengurusan email yang beroperasi menggunakan webcam built-in yang terdapat di komputer masing-masing.

Gerakan direka untuk menjadi sederhana dan intuitif bagi orang-orang dari semua peringkat. Mereka juga merancang untuk memperluaskan teknologi pengesanan gerakan ini untuk Google 
Documents (Google Documents Motion) akhir tahun ini.

 Ciri-ciri baru termasuklah gambar, videos dan gerakan yang bersesuaian adalah seperti berikut. Layan.....

GMail Motion

GMail Motion Control

Google Docs Motion

Contoh: Buat Carta Pie menggunakan Google Docs Motion

Intro GMail Motion - Layan video ne.memang beshh!!

Wak!: Bila plak Blogspot nak buat macam ne. Senang sket nak blogging.hehe

Klik Untuk Info seterusnya..

Saturday, April 2, 2011

Alat Exercise zaman dulu!

Alat untuk exercise memang sangat berguna terutama mereka yang mempunyai masalah PJK (perut jalan kedepan) hehe. Kita dapat lihat alat2 ini banyak dijual di kedai spt ogawa, gintel dsb. Tapi tahukah anda, alat exercise seperti ini telah lama wujud. Berikut bukti kukuh kewujudan beliau. layan....


wak!: mungkin nenek-nenek datuk-datuk moyang-moyang kita dulu pernah guna alat ne kan...muahahhahahah =P 
Klik Untuk Info seterusnya..

Artikel Menarik Di Sini: