Friday, November 4, 2011

Kisah Slumdog Millionaire menjadi kenyatan!

Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu. Itulah yang dapat diumpamakan dengan seorang rakyat India, Sushil Kumar . Soalan yang menyebabkan seorang kerani miskin dari timur India itu menang AS$1 juta (RM3.07 juta) dalam program kuiz televisyen popular Who Wants to Be a Millionaire? versi India musim kelima akhirnya didedahkan.

Soalan itu ialah: "Kuasa penjajahan yang manakah menamatkan penglibatannya di India dengan menjual haknya ke atas Kepulauan Nicobar kepada Britain pada 16 Oktober 1868?"

Jawapannya ialah Denmark.

Soalan itu dikemukakan oleh hos, Amitabh Bachchan yang juga seorang pelakon legenda Bollywood.

Pada minggu lalu, Kumar diumumkan sebagai pemenang.

Bagaimanapun, penerbit tidak mendedahkan soalan yang membawa kemenangannya itu sebelum rakaman program berkenaan disiarkan kelmarin.

Kejayaan pemuda berusia 27 tahun yang berasal dari pedalaman negeri Bihar, timur India itu mirip plot filem popular 2008, Slumdog Millionaire yang pernah memenangi beberapa anugerah Oscar.

Filem arahan Danny Boyle itu mengisahkan seorang remaja miskin yang menjadi kaya selepas dia berjaya menjawab semua soalan kuiz Who Wants To Be A Millionaire? seperti yang berlaku kepada Sushil.


reaksi Shushil Kumar

Kumar bersama Amitabh Bachchan

wak: bila agaknya wak jadi jutawan? harap-harap akan ada program Siapa Nak Jadi Jutawan? (versi Malaysia) masa akan datang. he he he

Artikel Menarik Di Sini: